Wie zijn wij?

Een ploeg

Onze cijfers spreken voor zich

5250
TELEFOONGESPREKKEN
3651
INDIVIDUELE ONDERSTEUNING
1515
NIEUWE GEBRUIKERS
90
KLACHTEN
32
INFORMATIESESSIES

Gegevens geëxtraheerd uit Activiteitenverslag 2022-2023

Ons verhaal loopt parallel met

1996
Eerste Europese richtlijnen over de liberalisering van de energiemarkt
In de jaren negentig waren de meeste Europese nationale energiemarkten monopolies. De Europese Unie besluit deze markten open te stellen voor concurrentie.
2003
Nieuwe Europese richtlijnen over de liberalisering van de energiemarkt
Europese richtlijnen hebben betrekking op markttoegang en transparantie, de regulering ervan en consumentenbescherming.
2007
Liberalisering van de energiemarkt in Brussel
Naast Electrabel verschijnen er ook andere leveranciers op de energiemarkt. De energieconsument wordt een klant die zijn leverancier, zijn contracten, zijn prijzen moet kiezen. Om een eerlijke toegang tot energie te garanderen en te profiteren van informatie over uw rechten en plichten, is onafhankelijke en objectieve hulp bij keuze en persoonlijke ondersteuning een noodzaak geworden. De Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest steunt de oprichting van een onafhankelijk en niet-commercieel informatiecentrum voor energieconsumenten
2007
Infor GazElec is geboren!
Het Solidariteits-tegen-Uitsluitingscollectief, zich zeer bewust van de problemen waarmee vooral de meest kwetsbare Brusselse huishoudens worden geconfronteerd, heeft de dienst Infor GazElec opgericht. Een team van 7 personen gaat de uitdaging aan. Alle Brusselaars informeren over de werking van deze nieuwe liberale markt, de meest kwetsbare huishoudens ondersteunen, rechtsbijstand bieden aan consumenten en onderzoek doen naar de impact van de marktliberalisering en de energiemarkt op de consument, dit zijn de opdrachten die aan Infor GazElec zijn toevertrouwd. .
2009
Nieuwe Europese richtlijnen over de liberalisering van de energiemarkt
In 2009 komt er een nieuwe richtlijn (2019/944/EU) en 3 verordeningen.
2011
Het Infor GazElec-team wordt groter
Het inhuren van een receptioniste
2012
De overheid verplicht een informatiecentrum over de voorziening van gas- en elektriciteit.
2017
Infor GazElec wint de projectoproep en wordt het Brusselse informatiecentrum voor gas en elektriciteit
2021
Een communicatiemedewerker en een onderzoeker versterken ons team.
2021
Begin van de energiecrisis
2022
Ons pand wordt gerenoveerd om mensen gezelliger te kunnen ontvangen, het wordt ook aangepast aan mensen met beperkte mobiliteit.

Onze opdracht: helpen

Wij bieden informatie, advies en ondersteuning ...

Consumenten van gas en elektriciteit in Brussel op een gepersonaliseerde, onafhankelijke en objectieve manier, met bijzondere aandacht voor kwetsbare consumenten, informeren over de voorwaarden van de contracten die hun worden aangeboden, de te nemen stappen om van leverancier te veranderen en de sociale bescherming waarvan ze kunnen profiteren, en hen de mogelijkheid bieden om tarieven en prijzen te vergelijken (met name dankzij de simulator die door de dienst is gecreëerd), om hun leverancier met volledige kennis van zaken te kiezen en om te profiteren van advies en ondersteuning bij hun benadering.

Informatie, advies en juridische ondersteuning

Op een gepersonaliseerde, onafhankelijke en objectieve manier aan consumenten van gas en elektriciteit in Brussel, met bijzondere aandacht voor kwetsbare consumenten, alle nodige informatie verstrekken over hun rechten, de geldende wetgeving, de verschillende manieren om geschillen te beslechten die voor hen beschikbaar zijn, de bevoegde autoriteiten en de stappen die moeten worden ondernomen om hun rechten te doen gelden.

Opstellen, met name op basis van de informatie- en adviesactiviteit, van een jaarverslag over de problemen met de toegang tot energie waarmee consumenten worden geconfronteerd, door een specifiek deel op te nemen dat betrekking heeft op de problemen waarmee het publiek in precaire situaties wordt geconfronteerd .

Onze principes

Onze visie

Dit zijn wij

Nicolas Poncin
Adviseur - dienstcoördinator
Nicole Mpoy Shindany
Assistent - onthaal en eerstelijnsadvies
Catherine Van Mollekot
Counselor - begeleider
Mohamed Chouitari
Counselor - begeleider
Teresa Gomez Perez
Counselor - begeleider
Valerie Petit
Counselor - begeleider
Hans Fonteyn
Counselor - begeleider
Majda Achouch
Juridisch adviseur
Quentin Marissal
Juridisch adviseur
Nicholas Per
Adviseur - onderzoeker
Antoine Printz
Adviseur - onderzoeker
Judith Maquil
Communicatie
Spring naar de inhoud